RADNO VRIJEME TRGOVINE: PON-PET 9-15h

Gubitak kose uslijed kemoterapije

pin up


Nama ženama je gubitak kose uslijed kemoterapije veći šok od same dijagnoze maligne bolesti i jedan od najvećih stresova tijekom liječenja. Gubitak kose može biti težak fizički i emocionalno. Fizički, jer dovodi do promjena u izgledu i samopouzdanju. Emocionalno je izazovno nositi se s gubitkom kose jer nas stalno podsjeća na bolest i zbog toga može u nama izazvati osjećaje tuge, tjeskobe i gubitka kontrole. Dobar način da gubitak kose uslijed kemoterapije učinite malo manje stresnim je dobro se pripremiti na ono što dolazi i znati što očekivati.  

Kada kosa počinje otpadati?

Gubitak kose obično slijedi unutar nekoliko tjedana od početka liječenja (2 do 4 tjedna). Točno vrijeme i intenzitet gubitka kose može varirati ovisno o vrsti kemoterapije. No važno je napomenuti da ne uzrokuju sve kemoterapije gubitak kose, kod nekih kemoterapija kosa se samo prorijedi.

Lagana bol ili osjetljivost na vlasištu može se pojaviti neposredno prije samog gubitka kose.

Kako se najbolje suočiti s gubitkom kose?

Prihvaćanje emocija. Dopustite si osjetiti svoje emocije. Normalno je osjećati tugu, ljutnju, strah ili frustraciju zbog gubitka kose. Povežite se s drugim ženama koje su prošle kroz slično iskustvo ili se pridružite grupama na društvenim mrežama ili udrugama. Razgovor s drugima koji razumiju što prolazite može biti izuzetno koristan. Sigurna sam da će vam većina žena, kao i ja reći da na kraju ta kosa vrlo brzo naraste i danas kada gledam na gubitak kose uslijed kemoterapije ne čini mi se tako jako traumatično iskustvo.

Razmislite o šišanju kose nakon prvog ciklusa kemoterapije. Ukoliko su vam onkolozi rekli da kemoterapija koju primate sigurno uzrokuje gubitak kose (neke uzrokuju samo prorjeđivanje kose) razmislite o šišanju na neku kraću frizuricu. Na taj način ćete ispadanje kose lakše podnijeti. Možete i nekoliko puta skratiti kosu nakon prve kemoterapije do gubitka kose i na taj način probati neke kratke stilove frizura koje se inače nikada ne biste usudile isprobati.  

Nabavite pokrivala za glavu poput marama, kapa i turbana koje će zaštititi vaše tjeme i pomoći vam osjećati se ugodnije i samopouzdanije. Vaše tjeme će biti jako osjetljivo nakon što kosa otpadne stoga birajte nježne materijale koji neće dodatno iritirati osjetljivo vlasište. U našoj trgovini i web trgovini možete pronaći veliki asortiman turbana i marama od prirodnih vlakana.

Pogledajte sve modele turbana i kapa, laganih kapica za spavanje i marama na linku: Pokrivala za glavu – Arya Intimates

Odaberite periku prije početka kemoterapije. Imati ćete više energije i moći ćete lakše uskladiti periku s prirodnom bojom kose i stilom. Periku možete dobiti na doznaku HZZO-a. Također, u kupnju perike povedite osobu od povjerenja – mamu, kćer, prijateljicu, sestru… One će vam pomoći oko odabira stila perike. Ja sam birala kratku “pixie” periku sa šiškama koje su pokrivale gubitak obrva i bila sam jako zadovoljna s njom. Ovo je perika koju imamo ponudi i potpuno je pokrivena doznakom HZZO-a, bez ikakve nadoplate:

Ova perika “Laura” je dostupna i u drugim bojama. Od umjetnog je vlakna ali vrlo kvalitetna, lagana i bez onog umjetnog sjaja.

Potpuno je pokrivena doznakom HZZO-a.

Nakon što izgubite kosu, nastavite prati vlasište blagim šamponom. Ako se dobro osjećate bez ikakvog pokrivala za glavu zaštitite vlasište kremom sa zaštitnim faktorom, kapom, šiltericom, šeširom prije izlaska. Imajte na umu da je vaše vlasište jako osjetljivo.  

  Nježno tretirajte novu kosu koja raste. Tijekom kemoterapije i nekoliko mjeseci nakon nje izbjegavajte bojanje kose agresivnim bojama i druge kemijske tretmane. Vaša nova kosa možda će izgledati potpuno drugačije od kose koju ste imale. Može biti različite boje, teksture ili debljine. A možete primijetiti i više sijedih vlasi nego prije.

  U konačnici, gubitak kose je česti dio iskustva kod liječenja raka i svaka osoba može se nositi s tim na svoj način. Važno je pronaći načine kako se osjećati ugodno i samopouzdano tijekom ovog procesa, uz podršku svojih bližnjih i zdravstvenih stručnjaka.

   I ne brinite, vrlo brzo, nakon nekoliko ciklusa kemoterapije nova kose počinje rasti i vrlo brzo ćete moći eksperimentirati s različitim kratkim i poludugim frizuricama.  

   Podijeli

   Novo na blogu

   Povezane objave

   Istakni ljepotu svog tijela

   Unatoč bolesti koju si preboljela i usprkos tome što se tvoje tijelo promijenilo, ti si još uvijek ona ista – lavica, snažna žena koja može sve, koja će se suprotstaviti sudbini i pobijediti, koja je moćna i predivna u isto vrijeme. Našom linijom proizvoda dajemo ti mogućnost da istakneš svoju senzualnost i da se osjećaš ugodno u svom tijelu.